För den som är intresserad av maratonlopp så är Feidippides en av historiens mest namnkunniga löpare. Det var han som sprang det allra första loppet och då han startade i Maraton, ett område utanför Aten i Grekland, uppkallades tävlingen efter denna plats.
Huruvida historien är sann och om Feidippides över huvud taget existerade är något som debatterats sedan länge, men som ofta är fallet med antik historia så är poängen inte alltid sanningshalten utan om det finns något att lära sig från berättelsen. Ibland är det själva underhållningsvärdet som är poängen i sig, och andra gånger är det frågan om sanna berättelser som utbroderats lite grann.
Legenden är välkänd men alltid värd att återberätta. Aten och det övriga Grekland hade invaderats av ärkefienden i öst, Persien, och det var bråttom att mobilisera så snabbt som möjligt. Man skickade därför sin skickligaste löpare, Feidippides, till Sparta som låg 200 km bort och han skall ha klarat av sträckan på endast två dygn. Nyheterna om den förestående invasionen spreds och soldater skickades iväg.
De grekiska och persiska arméerna möttes på slagfältet Maraton, och efter blodiga strider lyckades grekerna besegra sin fiende år 490 f.Kr. Naturligtvis ville man genast förmedla de goda nyheterna till atenarna, och vem passade bättre att skicka iväg med budskapet än Feidippides?
Den berömde löparen satte fart och efter att ha sprungit exakt 42.195 m till Atens råd stapplade han fram, utbrast frasen “Nikoumen”, “Vi har segrat”, och segnade död ner. Grekerna var räddade och fred kunde åter instiftas. Även om man inte själv organiserade så långa lopp under antiken så kom begreppet ”maratonlopp” att hamna på allas läppar.
Sedan det första maratonloppet har det organiserats tusentals lopp uppkallade efter denna händelse runtom i världen och det anses fortfarande vara en av de mest prestigefyllda tävlingarna. För många löpare är maraton det ultimata loppet och något de vill göra åtminstone en gång i livet.