Enkla tips för löparen

Löpning uppfattas ofta som en effektiv och lättillgänglig träningsform. Det stämmer förstås men faktum är att det kan vara svårt att göra löpningen till en vana. Klassiska löparskador och vinterhalvåret med halka och kyla sätter käppar i hjulet även för den mest ambitiösa motionären. Men det finns flera saker du kan göra för att öka chanserna att hålla igång med löpning under många år framöver.

Fixa rätt utrustning

För att det ska fungera att springa utomhus i ur och skur bör du inte snåla in på utrustningen. Med kläder och skor som är anpassade efter årstiden blir passet mycket mer behagligt. Med fritidskläder från ITAB håller du värmen och stänger ute regn under löppassen. Löparjackan bör vara i ett tunt material som andas och därmed släpper ut fukt. Även bekväma löparskor som ger ett bra grepp gör löpningen enklare. På vintern är det viktigt att ha broddar eller ett par dubbade löparskor om det är halt på vägarna. Det är också bra att investera i ett par tunna handskar eftersom just händerna annars kan bli riktigt nedkylda under den kalla årstiden.

Skynda långsamt i löparspåret

Ett av de vanligaste misstagen när det kommer till löpning är att bli för ivrig. Konditionen går snabbt att förbättra medan senor, leder och ligament tar längre tid. Tyvärr är det många som får problem med löparskador som beror på överbelastning. Tänk därför på att ha en realistisk plan för din löpning och se till att öka träningen successivt.

Varva gärna löppassen med andra former av konditionsträning såsom cykling eller någon av gymmets konditionsmaskiner. Även styrketräning är bra för att förebygga löparskador som kan uppstå som en följd av muskulära obalanser och svagheter. Ytterligare ett tips är att studera löpteknik. Antingen på egen hand eller genom att vara med i en löpargrupp.

Leave a Reply

vogue