Intervallträning

Intervallträning är något som professionella atleter längre har hållit på med då det snabbt ger bra resultat och förbättrar formen i allmänhet. Idag har det också blivit populärt bland “vanliga dödliga” och på gym är det inte ovanligt att man ger lektioner i olika varianter av intervallträning som till exempel HIIT och Tabata.

Tanken bakom denna typ av träning är att utmana kroppen genom att ge allt under en kort tid och sedan varva med lugna perioder. När man springer kan man till exempel ge järnet i trettio sekunder och sedan småjogga i två minuter eller springa hundra meter snabbt och femhundra långsamt. Springer man på löpband brukar det finnas förprogrammerade intervallträningar som håller koll på takten.

Att springa i intervaller brukar resultera i att man snabbt får en bättre kondition och för nybörjare är det ett bra och smart sätt att komma upp i längre avstånd och raskare takt på en relativt kort tid. Det är dessutom kul att köra intervaller och även om man inte kör hela sin löprunda på det sättet är det alltid bra att avsluta med ett antal kortare sprinter för att få upp pulsen och farten.

Leave a Reply

vogue