Kläder och utrustning

Att löpa innebär en enorm frihet då man inte behöver göra mycket mer än att öppna ytterdörren och bege sig ut. Beroende på var man bor kan man springa i skogen eller på trottoarer, i parker eller på gångstigar och har man tur kan man variera miljöer och sträckor.

Löpning är relativt billigt men det finns några saker man absolut bör investera i för att underlätta träningen och undvika skador. Medan kläderna man har på sig kan vara billiga och enkla så är det oerhört viktigt att ha ett par bra löparskor, och helst sådana som man individuellt passat ut genom att gå till en butik där personalen kan läsa av hur man springer. Har man inte råd med sådana så kan man åtminstone göra egna efterforskningar genom att läsa bäst i test-artiklar och därifrån få tips och idéer om vad man bör tänka på när man skall köpa skor att springa i.

En bra löparsko bör vara lätt men samtidigt stadig så att man inte halkar eller vinglar. Den bör också vara tillverkad i ett material som andas då foten snabbt blir svettig och den måste ha en bra stötdämpande funktion för att löpningen skall vara så skonsam som möjligt för knäna och ryggen. Det är också viktigt att man inte lånar ut skorna till andra då varje person har en individuell löparstil och efter bara några rundor har skon anpassat sig efter detta. Av samma anledning bör man aldrig gå promenader i sina löparskor då kroppshållning och gångstil är radikalt annorlunda för hur man springer.

När det kommer till den övriga klädseln bör man alltid föredra naturmaterial och lager på lager principen. Hellre ett par tunna tröjor än en tjock, då man kan behöva ta av sig allteftersom man blir varmare. Det är också bra att ha på sig kläder som sitter åt lite grann då det dels gör det smidigare att springa men också motverkar ovälkommet skumpande och studsande som kan komma från olika kroppsdelar där man kanske har lite extra hull.

Det är också bra att springa med en keps för att skydda ögonen från sol och regn, och många gillar att svepa en liten handduk runt halsen så att man kan torka av sig under rundans gång.

Leave a Reply

vogue