Att komma igång

För många människor verkar löpning vara något så jobbigt, tråkigt och ansträngande att det inte ens faller dem in att försöka. Det är inte ovanligt att man tror att det är något ouppnåeligt och när man ser vältränade löpare svischa förbi kan det kännas som en ren omöjlighet.

Sanningen är dock en helt annan. Idag är löpning populärare än någonsin och det beror inte minst på att det är relativt billigt och mycket enkelt att genomföra. Här krävs inga gym eller speciallektioner, utan allt man behöver är en par bra skor, en ytterdörr och en god vilja!

Har man aldrig sprungit förut så finns det bra råd och tips att hämta i böcker och tidningar, på hemsidor om marathon och andra lopp liksom från löptränare som man antingen kan springa ensam med eller i grupp. De kan hjälpa till med teknik och utrustning och även ge bra tips vad gäller kost och hur man håller motivationen uppe.

Ta det lugnt i början

Ett mycket vanligt nybörjarmisstag är att man tar i för hårt i början och ibland kan det till och med leda till att man skadar sig. Löpning är för livet så man måste låta kroppen vänja sig vid den nya aktiviteten. Ett bra tips är att sätta små mål, till exempel att omväxlande gå i två minuter och sedan springa lugnt i en minut under en halvtimme, för att sedan byta ut det till två minuters sprint och en minuts gående. Ett realistiskt första avstånd är en kilometer och när det känns bra kan man resa ribban till tre. Återigen bör man dock öka sträckan på ett sansat vis och aldrig lägga på mer än en kilometer varannan vecka.

Tänk på tekniken

Förutom att ha bra löparskor på sig så är det också viktigt att springa på rätt sätt. Man bör vara rak i ryggen och se framåt, inte neråt, när man springer och man bör landa på fotens mittersta/främre del och inte hälarna under loppet. Armarna håller man böjda utmed sidorna och händerna skall vara avslappnade med handflatorna gärna riktade uppåt. Genom att springa lite lätt framåtlutad ger man sig själv en liten push tack vare gravitationen och själva sprången lätta och luftiga.

Ge inte upp

Få människor har älskat löpningen från första sekund så det gäller att ha lite tålamod tills man börjar känna kickarna och motivationen. Saker som små belöningar, till exempel ett biobesök när man klarat de första fem kilometerna, kan egga på den som löper och man kan också komma mycket långt genom att springa till bra och varierad musik. Olika personer reagerar olika, men över lag brukar det ta runt två månader att komma in i en bra och tillfredsställande rutin.

Leave a Reply

vogue