Varför löpa?

Bland den myriad av träningsformer som idag finns att tillgå fortsätter löpning att vara en av de populäraste, och det beror inte minst på dess enormt många hälsofördelar. Att springa är bra för både kropp och själ, och kommer man in i en bra löprutin blir det väldigt svårt att sluta med den. Förutom den berömda kick som man upplever under eller efter en löprunda så ger löpningen också rent fysiska och psykiska fördelar som inte är att förkasta.

Fantastisk fysik

För att börja med de mest uppenbara hälsofördelarna så ger löpträning starka muskler och en god kondition. Det gör att man blir mer uthållig och att man både fysiskt och mentalt klarar av mycket mer än tidigare. Genom att springa regelbundet ger man hela kroppen en rejäl utmaning, vilket i sin tur för med sig att den rustar sig för kamp med positiva resultat som ett tätare och starkare skelett och stenhårda muskler.

Löpning är också mycket bra för människor som vill gå ner i vikt. Det här fungerar på flera plan. Först och främst så höjer man ämnesomsättningen genom att springa och under ett lopp förbränner man många fler kalorier än om man till exempel hade gått. Då löpning hämmar blodsockernivåerna så får man också bättre insulinvärden och mindre hungerkänslor, vilket i sin tur gör att man äter mindre över lag. Särskilt småsuget försvinner och det är bra eftersom det är just småätande som ofta leder till övervikt.

Ett glatt humör

En av de stora fördelarna med att springa är att löpningen även påverkar hjärnan och det centrala nervsystemet. När vi springer frigörs lyckohormonet oxytocin i blodet och det är det hormonet som också får oss att känna oss förälskade och upprymda. Tillika stimuleras produktionen av dopamin och det innebär att man får ett jämnare humör och dessutom smörjer hela kroppens signalsystem.

Undersökningar har visat att människor som springer kommer in i ett nästan meditativt tillstånd och det har stora fördelar både för minnet och känslorna. Traditionellt brukar man säga att det är bra att sova på saken om man har ett problem eller ett stort beslut att fatta men det har också visat sig att man kan springa på saken med goda resultat. Vid tester på studenter har man sett att löpningsträning efter en lektion ökar hur mycket de kommer ihåg av de nya kunskaperna, och allt tyder på att svåra sjukdomar som Alzheimers kan förhindras eller åtminstone bromsas med hjälp av löpning och regelbunden motion.

Leave a Reply

vogue