Variera mycket

Nästan allt här i livet blir tråkigt om man hela tiden gör exakt samma saker. Det mest spännande jobbet kan bli monotont om man utför alla uppgifter likadant, och när det kommer till träning är detta sannare än någonsin. Just löpträning uppfattas av många som lite småtrist och därför är det av yttersta vikt att man varierar löpandet så mycket som möjligt.

Vetenskapen bakom variation

En annan anledning till att det är bra att variera är att man med tiden får sämre resultat om man hela tiden springer likadant. Det hör till kroppens naturliga försvar att ständigt göra sig starkare och mer uthållig om den utmanas regelbundet men om man hela tiden håller sig på samma nivå så avstannar utvecklandet. Lyfter man till exempel hela tiden 5 kg så blir det lättare och lättare med tiden och det är inte förrän man lägger på ett extra kilo som musklerna fortsätter att växa.

Olika rundor och mål

Ett bra sätt att variera sin löpträning på är att ha ett flertal olika löprundor. Det gör träningen mer spännande men också olika kravfylld. En sträcka kanske är kortare men mer backig, medan en

annan är lång och platt.

Man kan också variera själva sättet man springer på. Om man springer tre gånger i veckan kan man en dag köra ett snabbt halvtimmespass, ett längre på en timme och en gång med ren intervallträning. Vissa dagar kan man

satsa på att bara springa upp och ner för en backe och andra kan man göra armhävningar vid varje bänk man rusar förbi. Genom att “överraska” kroppen på dessa olika sätt är den hela tiden i full beredskap och gör vad den kan för att bättra på styrkan och formen.

Leave a Reply

vogue