Att utvecklas som löpare

Nybörjarlöpare gör snabba framsteg i löparkarriären men efter några månader brukar många hamna på en platå och förbättrar inte längre sina tider. För att fortsätta att utvecklas som löpare krävs det ökad träningsmängd eller ökad intensitet på passen.

Att gå från två pass i veckan till fyra eller fler kan ibland vara jobbigt att motivera sig till men det finns sätt att göra rundorna roligare. Du kan till exempel springa med en kompis eller lyssna på en bra ljudbok eller din favoritmusik. Med ett par trådlösa hörlurar som sitter bra i öronen slipper du besväret med trassliga sladdar, du kan du välja mellan många olika smarta varianter av trådlösa hörlurar.

Öka träningsmängden successivt

Som nybörjare räckte det med att springa ett eller två pass i veckan för att bli bättre men efter ett tag krävs det fler pass för att komma vidare. Genom att öka antalet kilometer som du springer varje vecka kommer din kapacitet som löpare att öka med tiden. Tänk på att inte öka mängden löppass för snabbt utan lägg till några kilometer varje vecka. Hur många mil i veckan du bör springa beror på vilket mål du har med träningen eftersom antalet mil skiljer sig rejält mellan den som satsar på 5 km och den som ska springa ultradistans eller marathon. Den som tränar inför ett marathon eller längre bör ha många långa pass i distansfart vilket innebär en fart som är hyfsat bekväm. Den som satsar på millopp behöver inte riktigt lika mycket mängd men bör istället ha minst ett snabbare intervallpass varje vecka. På nätet kan du hitta flera olika träningsprogram för olika distanser.

Öka intensiteten

För att bli bättre krävs inte bara en ökad mäng mil utan även effektivare löpträning leder till bättre resultat. Intervallträning och backträning är tidseffektiv träning som ger snabba resultat och passar särskilt bra för den som har ett hektiskt vardagsliv och inte hinns pressa in ännu fler pass i veckan. Det är lätt att bli entusiastisk och börja köra många hårda pass varje vecka men tyvärr kan alltför hård träning leda till bakslag med skador. Se till att undvika vanliga misstag som många löpare gör och öka träningen i lagom takt. Utgå från din nuvarande förmåga och anpassa hastigheten på intervallerna istället för att försöka springa på din drömtid. Tids nog kommer du att öka din kapacitet tills du kan springa på den tid du önskar. Intervallpass kan vara ganska tuffa att utföra på egen hand eftersom det då är lätt att fuska och springa för långsamt. Att springa tillsammans med andra gör att det blir lättare att ta ut sig och om du har möjlighet att gå med i en löpargrupp kommer du att utvecklas snabbare.

Leave a Reply

vogue