Löpning och kost

Löpning kräver mycket energi och om man vill få bra resultat av sin träning så gäller det att äta tillräckligt och balanserat. Enligt tidningen Hälsa är det relativt vanligt att människor inte anpassar sin kost efter träningen, vilket leder till trötthet och ibland skador men också att många personer äter mer än de förbrukar.

Den klassiska tallriksmodellen från Livsmedelsverket har idag blivit två modeller där en passar en aktiv individ och den andra en mer stillasittande person. Genom att beräkna hur mycket man förbränner på en dag kan man bibehålla en normal kroppsvikt, och det underlättar löpträningen. Att springa med bara några få extrakilon blir påfrestande för knäna och det kan man själv testa genom att till exempel springa hundra meter med två mjölkkartonger i vardera handen.

Många löpare föredrar att springa på fastande mage och det har visat sig höja ämnesförbränningen men det är samtidigt viktigt att man äter efteråt så att kroppen kan återhämta sig snabbt. Genom att mäta blodsockerhalten innan och efter träningen har forskare konstaterat att om man äter något med socker i efter en löprunda påverkas blodsockret mindre än om man gör det innan.

Leave a Reply

vogue