Precis som med allt annat i livet så finns det vissa risker med att springa och det kan handla om allt från att snubbla och slå sig till att få kramp eller drabbas av löparknä. En ren olycka kan vara svår att förhindra men när det kommer till slitningsskador eller sträckningar är det faktiskt ofta löparen själv det beror på. Tar man i för hårt eller springer för mycket kan det vara svårt för kroppen att återhämta sig och det kan leda till saker som inflammationer och muskelbristningar.
Genom att lyssna på sin kropp, tillåta den vila och återhämtning och att äta en bra och varierad kost kan man undvika skador till en mycket stor del, men om det händer något är det viktigt att ta reda på orsaken och behandla problemet på rätt sätt. Till en början kan man gå in på Vårdguiden och där få information och tips men ibland får man även pallra sig iväg till en vårdmottagning eller sportläkare. Vi ska här ta en titt på de vanligaste skadorna som är associerade med löpning.
Löparknä
Om man får ont på utsidan eller sidan av knäet när man springer är det stor risk att man har drabbats av så kallat löparknä, vilket är ganska vanligt. Egentligen är det inte knät i sig som man har skadat, utan den sena som är fäst vid det, vilket resulterar i en värk som kan variera från dov och molande till skarp. Ett typiskt fenomen vid löparknä är att värken inte kommer i början utan efter ett tag, och den kommer oftare om man springer långsamt än om man springer snabbt. I de flesta fall går löparknä över av sig självt om man bara låter kroppen vila och återhämta sig och när man börjar springa igen bör man gärna undvika för många backar.
Benhinneinflammation
Om man tar i för hårt, springer för ofta eller har fel skor på sig kan man drabbas av benhinneinflammation, vilket yttrar sig som en värk i skenbenen. Det är inte ovanligt att man känner värken både under löpandet men också efteråt och är det riktigt illa kan man ha värk hela tiden. Återigen är det viktigt att vila men ibland kan man behöva gå till en naprapat för att behandla inflammationen. Se alltid till att du har bra skor att löpa i!
Hälsporre
Denna vanliga skada yttrar sig genom att man får ont under foten, antingen vid hälen eller framemot hålfoten, och smärtan upplevs ofta som värst på morgonen. Om man ignorerar värken för länge kan det ta mycket lång tid att bli av med skadan och man kan till och med behöva injektionsbehandlingar. Vila, rätt skor, tejpning och avlastningsinlägg är alla bra mot hälsporre.